Høst på Svalbard – Nå kommer den virkelig fine tiden!

Tekst: Ingrid Ballari

 

Visst er det godt med midnattssol og lange, lyse sommernetter, men nå kommer den virkelig fine tiden. Fremover vil solen ligge lavere og lavere, og om ikke lenge vil den gå under horisonten igjen for første gang siden april. Midnattssol, blåtime, mørketid, polarnatt; lyset på Svalbard er fascinerende og karakteristisk.

Og hvis du trodde svalbardnaturen var vakkert i midnattssol eller i det bleke vinterlyset, kan du bare glede deg til høsten. Fjellene og tundraen går fra brunt og grønt til rustrødt og kobber, og den lave, varme sola forsterker høstfargene ytterligere.

Høsten er brytningstid

Den 23. august er det ubønnhørlig slutt på midnattssola for i år. Fuglene gjør seg klar for å reise sørover igjen, mens rypa, reinen og reven skal nok en gang kle seg i sin vakreste vinterpels.

Også tundraen skifter drakt. Svalbards flora består av krypende vekster som blant annet dvergbusker, urter, gress, siv, karsporeplanter og mose og lav. Om høsten bryter vekstene ned klorofyllet for å utnytte viktige nitrogenforbindelser som er i klorofyllmolekylet. De gule og røde fargestoffene blir igjen og gir oss de vakre høstfargene i naturen.

Hvorfor blir solen rød?

Det er mange årsaker til at himmelen lyser i vakre rød, lilla og rosatoner om høsten. Sola ligger lavt i atmosfæren og har en lengre bane inn til jorda. Mens det blå lyset brytes vekk av partikler som støv, iskrystaller, skyer og vanndråper, kommer det røde lyset helt frem til oss. Ulik densitet og høyde på partiklene i atmosfæren avgjør hvordan lyset oppleves for oss og hvor sterke fargene blir. Dette gir oss spektakulære solnedganger du sent vil glemme.

Opplev blåtimen i oktober

Den 26. oktober starter mørketiden, som vil si at sola ikke kommer over horisonten i løpet av døgnet. Men helt mørkt er det ikke enda. Vi kan fremdeles nyte dagslys og blåtimen – det mektige skumringslyset som viser seg på den lyseste tiden av døgnet. Ordet stammer fra det franske uttrykket l’heure bleue og fenomenet skjer når lyset fra sola treffer luftpartikler høyt over oss, og sprer de blå lyspartiklene mot jorda.

Polarnatten

Mørketiden er egentlig en samlebetegnelse for tiden solen ikke kommer over horisonten, mens det er polarnatt når sola ikke når høyere enn 6 grader under horisonten. I Norge er det kun på Bjørnøya og Svalbard du kan oppleve dette fenomenet.

Alminnelig polarnatt forekommer fra 72° 34′ N, mens nautisk polarnatt forekommer fra 78° 34′ N.

Og selv om polarnatten betyr et fullstendig fravær av dagslys, er det på langt nær så dystert som det høres ut. En kort kjøretur vekk fra lysforurensningen i sentrum, kan gi deg et vakkert spill på himmelen, med månen, stjernene og nordlyset. Og når snøen legger seg vil lyset reflekteres ytterligere.

Tips til høstaktiviteter